Tiendaags Vestingval in Elburg begint met tewaterlating van een door kinderen gebouwd ‘koopvaardijschip’

Even voor de aftrap van Vestingval Elburg ging er woensdag een bijzonder kunstwerk te water. Kinderen van de Admiraal van Kinsbergenschool brachten hun eigen VOC-schip, als eerbetoon aan de grondlegger, naar de waterkant.

,,Titanic 2.0, hij gaat zinken’’, roept een jongen uitgelaten als het schip het water raakt. Acht dragers gevolgd door de overige twintig leerlingen van groep 7 en 8 brachten de Admiraal van Kinsbergen als een relikwie van de Botterwerf naar de Vischpoort. Op vrijdagmiddagen bouwden ze aan dit handzame koopvaardijschip voor hun grondlegger Jan Hendrik van Kinsbergen. De laatste echte Nederlandse zeeheld die tweehonderd jaar geleden overleed, en als weldoener veel heeft betekend voor Elburg. Tot Pinksteren viert de Hanzestad het jaarlijkse Vestingval met kunstuitingen, gebaseerd op het thema Waterwerken, op alle hoeken van de monumentale straten en grachten.

Het bijzondere object voor De Admiraal kwam tot stand onder begeleiding van Lex Terpstra. Deze voormalige automonteur is sinds twaalf jaar vrijwilliger bij Bottermuseum en -werf en maakt in zijn vrije tijd miniatuurschepen. ,,Het zijn zulke lieve, beleefde kinderen’’, constateert hij ruim voordat de dankwoorden en het luide applaus klinken voor ‘de man met de gouden handen’. ,,Deze kinderen hadden nog nooit een spijker in hout geslagen of een schroefgat geboord. En dan is dit het prachtige resultaat’’, knikt hij naar het vaartuig met kanonnen en wapperende Nederlandse vlaggen. 

Grachtwaardig

Het scheepje kiest bijna het ruime sop, maar wordt met een stoeptegel verankerd. Volgens Lex is het schip zeewaardig. ,,In elk geval grachtwaardig. We hebben het drijfvermogen uitgeprobeerd met een meisje van veertig kilo. De bodem van plastic flessen is solide.’’ Thomas schilderde mee aan het originele familiewapen met de symbolische broden en ganzen. Hij weet niet waar de beelden voor staan, maar schooldirecteur Els Baauw legt uit: ,,Kinsbergen komt van Ginsbergen. En een Gins is Duits voor gans.’’ 

Baauw hoopt op een vervolg van dit project, want haar kinderen leren volgens een OGO-visie (ontwikkelingsgericht onderwijs) en spelen meer buiten dan andere scholieren. ,,Wij laten ze veel met de handen werken. De botterwerf was een fantastische praktijkervaring. Op school hebben we hiervoor geen ruimte.’’

IJsbeer

Ook Marlies van der Veer, educatief projectleider van Vestingval, is verrast. ,,Dit is een erg mooi waterwerk. Maar het is slechts een van de dertig kunstwerken gemaakt door zes Elburger basis- en middelbare scholen.’’ Ze wijst op de opvallende visser bij de brug, de vissentoren aan de overkant en een verloren ijsbeer op de kade. ,,Verderop zie je nog drijvende steden, gemaakt vanuit de angst dat Nederland onder water komt te staan. De kunstwerken zijn een mooie drijfveer voor scholieren, ze leveren zo een bijdrage aan dit evenement. En je ziet dat bewoners en toeristen volop mee genieten. Dit is voor mij het echte Vestingvalgevoel.’’

VestingvalVestingval Elburg is een tiendaags kunst-, cultuur- en cultuurhistorisch evenement. Het wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. Op circa dertig plaatsen in de monumentale Vesting van Elburg wordt kunst tentoongesteld. Daarnaast is er muziek en dichtkunst te beluisteren. Het thema van dit jaar is Waterwerken. De naam Vestingval is een combinatie van vesting en festival, wat volgens de organiserende stichting geheel de lading dekt: ,,Een cultureel festival binnen de oude stadsmuren van Elburg met volop kunst in de breedste zin van het woord, muziek en dichtkunst’’, stelt zij.En verder: ,,Tien dagen lang is de voormalige Hanzestad hét podium voor diverse culturele activiteiten. Op de bijzondere, vaak al eeuwenoude monumentale locaties, kunt u kennismaken met de kunstenaars en hun werk, de musici beluisteren en van diverse dichtkunst genieten.’’Op voorgaande edities kwamen zo’n vijfduizend bezoekers af. Vestingval is gratis en is dagelijks (behalve zondag) te bezoeken tussen 11 en 17 uur (op maandag vanaf 13 uur).

Theaterspektakel over Admiraal van Kinsbergen

Op vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei jl. was het, na maanden oefenen, zo ver: het
theaterspektakel over het leven van de Admiraal van Kinsbergen.
Tegen de prachtige achtergrond van het Neerlands Bergje vertelde de Admiraal aan zijn
cadetten over zijn prestaties in Russische dienst. Nadat de Admiraal het één en ander verteld
had, werd het in scenes uitgespeeld. Kinderen onze school hadden de rollen van cadetten in
opleiding en hun vaders die van kozakken, cadetten en bevolking.

https://www.youtube.com/watch?v=7CkQ20tMlMk

Een schouwspel dat niet snel vergeten zal worden. Het stuk op zich, tegen het decor van het
Neerlands Bergje, de antieke punters, de verlichting, de inslag-effecten in het water.
Maar vooral het feit, dat de geschiedenis van de oprichter van onze school weer een avond voelbaar
was…..
De voltallige cast van het theaterstuk: Admiraal van Kinsbergen: geen water te diep, geen
zee te hoog….
Minister Slob en zijn echtgenote waren op de zaterdagavond onze gast. Ook zij genoten.

En ja, dan moet je natuurlijk even met de minister op de foto…

De VakantieBieb: Het zomercadeautje van de Bibliotheek!

Jouw zomervakantie wordt nog leuker met de VakantieBieb. 
In de speciale Vakantiebieb-app vind je leuke zomerboeken die je zelfs twee maanden mag lenen.

Wat vind je van?
  • Lotte en Roos - de slag om de Bullebak van Marieke Smitshuis
  • Alaska van Anna Woltz
  • Spinder van Simon van der Geest
  • We gingen achter de hamsters aan van Bibi Dumon Tak.
Je mag je ze ook lenen als je geen lid bent van de Bibliotheek. 

E-books lees je heel makkelijk op je tablet of smartphone. Dat scheelt dus weer boeken sjouwen. Ga naar Google Play of de App Store en download de app!

Ben je tussen de 6 en 12 jaar oud? 
Dan maak je ook nog eens kans op een iPad mini. Hoe?  

Stuur een kaartje dan naar:
Koninklijke Bibliotheek 
t.a.v. VakantieBieb
Postbus 904072509 LK Den Haag

Schrijf daarop jouw favoriete e-book uit de VakantieBieb. 
Lees meer over de actie en spelvoorwaarden op www.vakantiebieb.nl

De VakantieBieb is open van 1 juli tot en met 31 augustus. 
Wij wensen je veel leesplezier!

Geraldine Galjee
Leesconsulent
Schoolreisje Avontura Dronten 

Wat hebben we genoten afgelopen vrijdag! Een schitterende dag die begon met kinderen van groep 1 t/m 4 over de diverse auto’s te verdelen toen linearecta naar Dronten en daar aangekomen eerst een mini-picknick met eierkoeken, toch even voorbereiden op de ochtend! De kinderen waren inmiddels toch door dolle heen en dus op naar de speel-hal in Avontura, die binnen enkele seconden door de kids werd ingenomen. Amper tijd om te drinken hadden ze!

​En na een uurtje intensief spelen op koers naar de bowlingbaan en ook dát was een groot succes!Vervolgens nog eventjes terug naar de speelhal en als laatste heerlijk frietjes, kroket, kaassoufflé en frikandel eten. Gedurende de hele ochtend was er onbeperkt ranja drinken plus koffie en thee voor de begeleiding. Een geweldig gezellig uitje voor de kinderen, maar ook voor de begeleidende mama’s, papa, opa en oma’s. 
De prima organisatie van juf Marian en juf Antoinette mag niet vergeten worden, want die hebben heel wat  moeten voorbereiden om deze ochtend te kunnen laten doorgaan en dan voor dat luttele bedrag van € 13,00. Chapeau dames! 

Als ik kan ga ik volgend jaar zo weer mee! 

Tischa Palm
Oma van Brent, Sep en Kris
Dit schooljaar zijn wij gestart met de basisschoolapp. De ouders en verzorgers hebben bericht gekregen hoe je kunt inloggen op de scholen app van onze school. Alle informatie loopt momenteel via deze app. De website blijft bestaan en wordt vernieuwd. Deze zal door de nieuwe app een meer informatieve functie krijgen.